logo
JUNIOR HANDLING - CRUFTS 2007

blix1

Op de internationale hondenshow in Eindhoven (2, 3 en 4 februari 2007) werden wij benaderd door een familie uit het hoge noorden, die op zoek waren naar een 'leen'-hondje. Hun dochters, Jolien en Marrit, wilden meedoen aan de Junior Handling en Marrit had nog geen hondje om mee te lopen. Ik wist in eerste instantie niet eens goed wat dat was, Junior Handling. Nu blijkt dat jonge mensen tussen 10 en 16 jaar hun kunnen in de tentoonstellingsring kunnen laten zien, het gaat daarbij inderdaad om hoe de verhouding tussen dier en mens is, en hoe bedreven de persoon is in het showen van de hond. Nou, daar wilden we ons hondje wel voor uitlenen, hoor! Het leek me een leuke ervaring voor Blixem, ze had nog nooit eerder met een ander gelopen dan met mijzelf, dus ik was heel benieuwd hoe ze het er samen vanaf zouden brengen. Er bleken 17 inschrijvingen te zijn, en de grote zus van Marrit, Jolien had zich ook ingeschreven, terwijl zij op de Winner in Amsterdam in december 2006 eerste was geworden, en daarbij haar kwalificatie voor de Crufts 2007 al binnen had! Dus de familie Van der Meer/Akkerhof gaat sowieso naar Engeland begin maart, wat een avontuur!

blix2

Om 15.00 uur hadden we afgesproken elkaar te ontmoeten bij de erering, vader Van der Meer had zich al een plaatsje uitgezocht op de eerste rij, zodat hij alles goed kon zien. Blixem droeg ik over aan Marrit, die samen met Jolien zich begaf naar het voorportaal waar alle deelnemers zich verzamelden voor de entree in de erering. Het duurde nog wel even voordat alles van start ging, want de keuringen van bepaalde hondenrassen waren nog niet helemaal afgerond, dus moeder Akkerhof en ik streken ook op de eerste rij neer. Waar we dus helemaal niet mochten zitten, naar het bleek, op een nogal omslachtige manier werd ons duidelijk gemaakt dat de eerste rij alleen voor bestuursleden, keurmeesters en genodigden was bestemd. In plaats dat ze dat ons gewoon zeiden, nee, we kregen een heel wazig verhaal te horen, ik dacht eigenlijk dat hij het allemaal niet serieus meende, maar dat was het toch wel. Dus wij verhuisden naar de tweede rij, ook goed. Met spanning wachtten wij de entree af, en eindelijk om 15.40 uur (bijna drie kwartier te laat) begon het dan: de 17 deelnemers met 17 verschillende honden betraden de erering. Het was grappig om te zien, zoveel jongeren en even zoveel verschillende honden. De meesten hadden toch wel een hond van formaat bij zich, Marrit was één van de weinigen die met een hond van onder de 55 cm schofthoogte liep. Het deed me goed om te zien dat Blixem geen moeite had met het opvolgen van instructies van een vreemde, en in mijn ogen gedroeg ze zich voorbeeldig. Maar Marrit ging ook heel leuk en professioneel met haar om, daar zou ik nog wat van kunnen leren!

blix3

Uiteindelijk ging de keurmeester er toe over van de 17 deelnemers vijf deelnemers te selecteren voor de eindronde. En je kunt je niet voorstellen hoe groot mijn vreugde was toen Marrit met Blixem gekozen werd als één van de vijf, ik heb geloof ik echt een gil gegeven van opwinding! Uiteindelijk is Marrit samen met Blixem geëindigd op de vijfde plaats, wat ik echt een hele prestatie vond en ze was er zelf ook erg blij mee. Het was weliswaar nog geen kwalificatie voor de Crufts, maar het is weer een eindje in de goede richting. Wij hebben het in ieder geval een hele leuke ervaring gevonden, we hebben ook heel veel positieve reacties gehad op het feit dat een Shiba het met haar handler gehaald heeft tot de laatste vijf, blijkbaar gebeurt dat niet vaak. Rest ons nog de familie Van der Meer/Akkerhof heel veel succes toe te wensen op de Crufts 2007 en aan de lezers zou ik willen zeggen: hou de uitzendingen over de Crufts goed in de gaten, misschien zien we Jolien en Marrit daarop terug!