logo
WIE ZIJN WIJ EN WAAROM SHIBA'S

Wij heten Marco en Nancy van Rattingen-Schenkhuizen en wij zijn grote honden liefhebbers. Het is allemaal begonnen als een hobby, maar in de loop van de tijd hebben wij ons steeds meer en meer verdiept in het hondenras Shiba Inu. Het is ons doel kwalitatief goede en karaktervolle Shiba's te fokken volgens de regels van de Raad van Beheer van Kynologie in Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Akita Inu's (waar de Shiba's ook zijn ondergebracht), waarbij wij zijn aangesloten. Inmiddels zijn wij ook lid van de Belgische Akitaclub.

Wij vinden het belangrijk niet alleen uiterlijk 'mooie' volgens de rasstandaard kloppende honden te fokken, maar ook honden met karakter en uitstraling. Een hond kan nog zo mooi zijn, maar als hij geen karakter toont, dan is hij in onze ogen minder geslaagd. Maar een hond die met bravoure in het leven staat, uitstraling heeft en zich open stelt, die vergeef je wellicht een uiterlijk foutje. Als zijn snoet wat te lang is, of zijn oren te groot, kortom hij beantwoord niet helemaal het ideaal van de rasstandaard, maar het is wel een blije en vrijmoedige hond, dan zijn wij al heel tevreden. Wij realiseren ons heel goed dat niet elke pup die je fokt een kampioen kan zijn, maar streven ernaar een goede balans te vinden tussen uiterlijk en karakter.

Waarom de Shiba? Die vraag is ons al heel vaak gesteld en die is best moeilijk te beantwoorden, want wat is er nu zo speciaal aan de Shiba? Elk hondenras heeft zo zijn speciale aantrekkingskracht op bepaalde personen, en waarom zou je nu voor de Shiba kiezen? Ik denk dat voor ons het belangrijkste aan de Shiba toch hun eigenwijze uitstraling is van: kijk mij eens, ik ben een Shiba! Hun nieuwsgierigheid en openheid naar andere wezens (mens en dier), dat ze hun aanhankelijkheid tonen, maar toch ook heel op zichzelf kunnen zijn. En natuurlijk speelt hun uiterlijk ook een rol: menigeen valt voor hun hoge aaibaarheidsfactor, de vacht, de dikke wangen, die eigenwijze oortjes........Maar het is het totaal pakket dat het hem voor ons doet!

WAARSCHUWING: de Shiba is een geweldige hond, maar er wordt de eerste twee jaar van zijn leven veel van de eigenaren gevergd om hem uiteindelijk die geweldige hond te laten zijn! De Shiba is een hond met een uiterlijk waarvan je hart sneller gaat kloppen, maar met het karakter van een tijger als hij niet het gevoel heeft dat hij een echte baas heeft. Indien de Shiba in de eerste twee jaar van zijn leven niet consequent wordt opgevoed, de eigenaren niet van plan zijn duidelijke grenzen aan te geven en niet bereid zijn de Shiba (hoe schattig hij ook is als hij maar een paar maanden oud is, en daarna...) te tonen en desnoods te laten voelen wie de baas is, kweekt een monster voor zichzelf en zijn omgeving! Als ik spreek over het laten voelen wie de baas is, heb ik het uiteraard niet over mishandeling, maar men zou niet bang moeten zijn de hond door een flinke tik op de neus of desnoods een nekvelgreep te laten voelen wie de baas is. Met andere woorden, hem te corrigeren zoals zijn eigen moeder zou doen. Dus, diegene die niet bereid is of in staat is al het voorgaande te doen, raden wij af een Shiba aan te schaffen. Naar onze mening zijn Shiba's sowieso minder geschikt voor mensen die weinig tot geen ervaring hebben met het opvoeden van honden. Een Shiba is tenslotte een drama hond, die je gemakkelijk op het verkeerde been zet en een keel op kan zetten, zodat de hele buurt denkt dat je hem aan het vermˇˇˇˇrden bent, terwijl er in feite niets tot niet veel aan de hand is! Het gegil van een Shiba gaat door merg en been en je moet een beetje sto´cijns kunnen zijn om daarmee om te kunnen gaan. Dus nogmaals: vergis je niet in dit schattige hondje, in de verkeerde handen kan hij zich ontwikkelen tot een zÚÚr vervelende hond, en dan druk ik me nog mild uit. Nogmaals, wij zijn dol op onze honden en helemaal verliefd op het ras, maar een Shiba is nu eenmaal een bijzondere hond, die alleen volledig tot zijn recht komt met de juiste aanpak. Vindt u dit geen probleem, dan is een Shiba wellicht de perfecte hond voor u!